Småpajer till brunch

 I söndags bjöd jag på Vasaloppsbrunch. Vi åkte inte skidor själva ( 7 plusgrader och spöregn här i Skåne), men vi åt gott, snackade massor och hade lite koll på åkarna. Åtminstone till en början...
 
Dukningen gick i blått, grönt och beige, tänk skog och blåbär, och såg ut såhär:
 
Klart dalahästarna ska få vara med!
 
Jag bjöd på lite smått och gott, pajer, scones, smoothies, fruktsallad, cupcakes och tillbehör. 
Pajerna gick hem hos både stora och små, så jag tänkte dela med mig av receptet.
 
Du behöver:
  • 1 rulle smördeg
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl riven ost + 1 dl till topping 
  • smör/olja till stekning
  • timjan
  • salt och peppar
Gör så här:
  1. Skölj, tärna och stek svampen. Tillsätt salt, peppar och timjan
  2. Blanda ägg, grädde, pressad vitlök och ost
  3. Dela smördegen i 12 delar, gör små bollar och tryck ut i smord muffinsplåt, alt muffinsformar
  4. Fördela svampen i formarna, häll över äggstanningen (ev toppa med mer ost) och gratinera i 200 grader (mittenfalsen) tills de har fått fin färg
 
Klart!
 
De går utmärkt att frysa dem, så man kan tillaga dem ett par dagar innan. Värm dem i 150 grader, 5-10 min, så de blir spröda och fina. Värmer man dem i micro blir de lite mushiga i konsistensen.
 
Eftersom min dotter inte är så förtjust i svamp, så gjorde jag några med skinka också. Då klipper jag bara ner ett par skivor rökt skinka direkt i smördegsformarna. 
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Recept
Taggar: Brunch, champinjonpaj, enkla recept, förrätt, paj, recept, smårätter, söndagsmys, tjejträff