Fantastiska kladdiga Brunsviger

Jag har nyligen upptäckt ett fantastiskt bakverk! De heter Brunsviger och kommer ursprungligen från Fyn. Degen påminner om kanelbulle och fyllningen består av smör och farinsocker, så det är fantastiskt onyttigt och fantastiskt gott. 
 
För att baka dessa underverk behöver du:
  • 2,5 dl mjölk (fingervarm)
  • 50 g jäst
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • c:a 9 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 200 g smör
  • 200 g farinsocker
Gör såhär:
  1. Blanda fingervarm mjölk och jäst, tills den är helt upplöst
  2. Blanda i övriga ingredienser, tillsätt lite mjöl i taget och blanda ihop till en blank och smidig deg
  3. Tryck ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper
  4. Jäs i 30 min
  5. Smält smöret i en kastrull och blanda i farinsockret tills det är en jämn och tjock smet
  6. Gör några fördjupningar i degen (med fingrarna) och bred ut smörsmeten jämnt över degen. 
  7. Baka i mitten av ugnen 20-25 min i 200 grader
  8. Låt svalna och skär sedan upp dem irutor
De går bra att frysa, värm dem ett par minuter i 200 grader, så blir de som nybakta igen.
 
 
Smaklig spis!
 
0 kommentarer
publicerat i Recept
Taggar: bakverk, brunsviger, danska bakverk, enkla recept, hobbybagare, recept, tantfika
Visa fler inlägg