Julgodis i stora lass

 
Nu är det dan före dan före dopparedan och jag har myst i köket hela eftermiddagen. Resultatet är nougatchoklad, konjakskastanjer och pepparkakor.
 
Nougatchokladen är lätt att göra, men tar lite tid.
Du behöver:
  • 500 g nougat
  • 250 g mörk choklad
  • 200 g sötmandel
  • ischokladformar
Det går bra att halvera receptet och man kan också använda hälften ljus/hälften mörk choklad för en lite barnvänligare variant.
 
Gör så här:
  1. Skålla, skala och hacka mandeln
  2. Rosta mandeln i 200 grader varm ugn, tills den är guldgul
  3. Smält nougat och choklad i vattenbad
  4. Blanda i mandeln
  5. ös upp chokladblandningen i ischokladformar. Jag brukar använda en tesked, blir lagom mängd i varje form då. Det här momentet tar lite tid, så se till att du har något gott att dricka till. Pepparkakslatte t ex.
  6. Ställ svalt tills de stelnar
 
För konjakskastanjer behöver du:
  • 100 nougat
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 1 msk konjak
  • 200 g mörk choklad
Gör så här:
  1. Riv mandelmassa och nougat på grövsta sidan av ett rivjärn
  2. Tillsätt smör och konjak och rör om tills det är väl blandat
  3. Ställ kallt en stund
  4. Rulla smeten till små bollar
  5. Ställ dem kallt tills de stelnar
  6. Smält chokladen i vattenbad
  7. Doppa bollarna i choklad, se till att det täcker runt om.
  8. Ställ dem kallt tills chokladen stelnat
 
Båda dessa godissorter bör förvaras i kylskåp fram till servering.
 

Smaklig spis!

Oh Tannenbaum

Nu är granen på plats!
 
Jag sitter varje år och smådreglar över alla fint pyntade granar på bloggar och i tidningar och tänker att i år ska jag minsann också hålla mig till en färgskala och en stil. Det ser ju så snyggt ut med sparsamma dekorationer i enhetliga färger.
 
Men när det kommer till kritan så finns det så många minnen i granpyntet, så jag har alldeles för svårt att välja bort något. Smällkarameller från dagis, gammelfarmors glaspäron, små garntomtar och allehanda loppisfynd har hängt med så länge att de har blivit en del av vår jul. Så nu ser det ut ungefär såhär:
 

En salig blandning av allting, men det blir ju rätt bra ändå.
 
 

Framförallt så syns det ju att det är vår gran.
 
Nästa år kanske jag gör det annorlunda...
 
 
 
 

Stressfritt julpynt

Med bara ett par dagar kvar till julafton så börjar det bli dags att varva ner. Jag vill gärna ha julfint i varje vrå (precis som Madicken), men jag tar några genvägar för att det fortfarande ska kännas roligt med jul.
 
Här följer några enkla tips för att öka på julstämningen med minsta möjliga ansträgning.
 
Till att börja med så har jag bytt ut böckerna i tallrikshyllan och använder nu böcker med mer rött på omslaget.
 

Sen har jag hängt lite granpynt på krokarna och vita muggar istället för blåblommiga.
 
Jag har hällt upp polkagrisar, nötter och marshmallows i glasburkar:

Man kan också köpa blandad frukt och lägga fram på ett fint fat.

För mig handlar julen mycket om dofter, så jag har placerat hyacinter i småkrukor runt om i lägenheten. Doftar ljuvligt!

Önskar er en trevlig tisdag!

heavenli.blogg.se

En inredningsnörds vardag

RSS 2.0