Jobbar du hemifrån? Här kommer några tips.

Jag har alltid gillat att ha några hemarbetsdagar då och då. Det är så mycket lugnare att sitta hemma och knåpa ifred än att vara inne på kontoret, särskilt om man sitter i kontorslandskap.
 
Men hur får man det att funka? Det finns egentligen två problem som jag har stött på, det första är att man inte får någonting gjort utan slänger i en maskin tvätt, betalar lite räkningar, upptäcker att något luktar i kylskåpet och börjar städa ur det och snipp snapp slut så var dagen slut och budgetfilen är fortfarande inte uppdaterad... Problem nummer två är istället att man går igång med sagda budgetfil och klipper, klistrar, rensar, uppdaterar, testar länkar och så är klockan helt plötsligt halv sex och man har varken ätit eller druckit på hela dagen. 
 
Inget av de här scenarierna är ju optimala, så hur ska man då göra för att få en produktiv arbetsdag utan att det innebär total utmattning?
 
Det första steget är att ha en bra plats att arbeta på. Gärna ett eget kontor, så det känns att det är jobbdags. Sitta i soffan är förvisso trevligt, men så värst effektivt är det inte. (Eller ergonomiskt).  Om du inte har ett eget kontor, se till att det är röjt och städat i köket, så du kan breda ut dig vid köksbordet utan att störas av resterna av havregrynsgröten, eller irriteras av diskhögen.  
Vem skulle inte vilja sitta här och arbeta?
 
 Det andra steget är att klä sig ordentligt. Om jag sitter i pyjamas och jobbar så känns det snarare som att jag är hemma sjuk, än som att jag ska uträtta något. Nu behöver man ju inte dra på sig Chaneldräkten och stilettklackarna, men någorlunda prydlig kan man ju vara för att signalera för sig själv att det är arbetsdag.
 
Himskans mysigt, men det signalerar ju inte effektivitet direkt...
 
Och sist, men inte minst, sätt ett schema. Börja arbetsdagen med att planera vad du behöver göra och sätt en tidsplan för det. Kom ihåg att räkna in kaffepaus och lunch, jag jobbar iallafall alltid bättre om jag har fått några pauser under dagen. Är det fint väder, lägg in tid för en lunchpromenad, det gör under för humöret. 
 
De här funkar givetvis om man är student också. Då blir det som att göra de skolscheman man hade i grundskolan, utan håltimmarna då 😊
 
Jobba lugnt och ha en fortsatt trevlig onsdag! 
 
Bilder från Pinterest
 
 
0 kommentarer publicerat i Ordning och reda
Taggar: Struktur, Vardagsliv, enklare vardag, jobba hemifrån, kontor, ordning, ordning och reda, schema, vardagstips