Flätbröd
Ny onsdag och nytt recept. Idag blir det bröd igen, men nu ett vitt flätbröd som är enkelt att göra och smakar riktigt gott. Dessutom passar det till i princip alla pålägg, kan rostas och funkar utmärkt till fattiga riddare när det börjar bli lite torrt.
Du behöver:
- 7 dl vatten (fingervarmt)
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 msk olja
- c:a 2 l vetemjöl
Gör så här:
- Slå vattnet över jästen och blanda tills den har lösts upp
- Tillsätt salt och olja
- Tillsätt mjölet, lite i taget och knåda tills degen är fast och släpper kanterna i bunken.
- Jäs under bakduk i 30 minuter
- Knåda degen, tillsätt ev mer mjöl.
- Dela upp degen i två delar
- Dela varje del i ytterligare 3 delar och rulla ut dem till längder
-
- Knip ihop längderna i toppen och fläta brödet
- Låt jäsa under bakduk i 20 minuter
- Sätt ugnen på 225 grader
- När bröden jäst färdigt - pensla dem med kallt vatten
- Gräddas i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter.
- Låt dem svalna på galler
Smaklig spis!