Julgodis i stora lass

 
Nu är det dan före dan före dopparedan och jag har myst i köket hela eftermiddagen. Resultatet är nougatchoklad, konjakskastanjer och pepparkakor.
 
Nougatchokladen är lätt att göra, men tar lite tid.
Du behöver:
  • 500 g nougat
  • 250 g mörk choklad
  • 200 g sötmandel
  • ischokladformar
Det går bra att halvera receptet och man kan också använda hälften ljus/hälften mörk choklad för en lite barnvänligare variant.
 
Gör så här:
  1. Skålla, skala och hacka mandeln
  2. Rosta mandeln i 200 grader varm ugn, tills den är guldgul
  3. Smält nougat och choklad i vattenbad
  4. Blanda i mandeln
  5. ös upp chokladblandningen i ischokladformar. Jag brukar använda en tesked, blir lagom mängd i varje form då. Det här momentet tar lite tid, så se till att du har något gott att dricka till. Pepparkakslatte t ex.
  6. Ställ svalt tills de stelnar
 
För konjakskastanjer behöver du:
  • 100 nougat
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 1 msk konjak
  • 200 g mörk choklad
Gör så här:
  1. Riv mandelmassa och nougat på grövsta sidan av ett rivjärn
  2. Tillsätt smör och konjak och rör om tills det är väl blandat
  3. Ställ kallt en stund
  4. Rulla smeten till små bollar
  5. Ställ dem kallt tills de stelnar
  6. Smält chokladen i vattenbad
  7. Doppa bollarna i choklad, se till att det täcker runt om.
  8. Ställ dem kallt tills chokladen stelnat
 
Båda dessa godissorter bör förvaras i kylskåp fram till servering.
 

Smaklig spis!