Julgodis i stora lass
Nu är det dan före dan före dopparedan och jag har myst i köket hela eftermiddagen. Resultatet är nougatchoklad, konjakskastanjer och pepparkakor.
Nougatchokladen är lätt att göra, men tar lite tid.
Du behöver:
- 500 g nougat
- 250 g mörk choklad
- 200 g sötmandel
- ischokladformar
Det går bra att halvera receptet och man kan också använda hälften ljus/hälften mörk choklad för en lite barnvänligare variant.
Gör så här:
- Skålla, skala och hacka mandeln
- Rosta mandeln i 200 grader varm ugn, tills den är guldgul
- Smält nougat och choklad i vattenbad
- Blanda i mandeln
- ös upp chokladblandningen i ischokladformar. Jag brukar använda en tesked, blir lagom mängd i varje form då. Det här momentet tar lite tid, så se till att du har något gott att dricka till. Pepparkakslatte t ex.
- Ställ svalt tills de stelnar
För konjakskastanjer behöver du:
- 100 nougat
- 200 g mandelmassa
- 50 g smör (rumsvarmt)
- 1 msk konjak
- 200 g mörk choklad
Gör så här:
- Riv mandelmassa och nougat på grövsta sidan av ett rivjärn
- Tillsätt smör och konjak och rör om tills det är väl blandat
- Ställ kallt en stund
- Rulla smeten till små bollar
- Ställ dem kallt tills de stelnar
- Smält chokladen i vattenbad
- Doppa bollarna i choklad, se till att det täcker runt om.
- Ställ dem kallt tills chokladen stelnat
Båda dessa godissorter bör förvaras i kylskåp fram till servering.
Smaklig spis!