Perfekt dessert - här kommer recept på päronpaj

Häromveckan provade jag ett nytt recept som var så himla bra att jag måste dela med mig genast!
 
Vi har ju kommit in i skördesäsongen och det finns mycket gott att välja bland, men vi fastnade för det här receptet på päronpaj. En ganska mäktig dessert, så en paj mättar många!
 
 
Du behöver:
 
Mördeg:
  • 125 g smör
  • 90 g strösocker
  • 1 äggula
  • 225 g vetemjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 4 mogna päron (skalade)
  • 125 g smör
  • 125 g strösocker
  • 2 ägg
  • 125 g sötmandel (mals till mjöl)
  • 50 g sötmandel, skalad och flagad
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till mördegen. Gör en mjuk och smidig deg och låt den vila i kylskåp i en timme
  2. Klä en pajform (28 cm i diameter) med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen. Ställ formen i kylskåpet tills ugnen är varm.
  3. Sätt ugnen på 180 grader
  4. Medan ugnen värms kan du börja med fyllningen. Skala och dela päronen i fjärdedelar.
  5. Vispa samman socker och smör och tillsätt äggen, ett i taget. 
  6. Mal mandlarna i en matberedare, det ska bli ett fint mjöl
  7. Blanda mandelmjölet med smör och äggblandningen
  8. Baka pajdegen mitt i ugnen i 10 minuter, ta ut och låt den svalna något
  9. Fördela päronbitarna i botten och häll över fyllningen. Strössla de hackade mandlarna över
  10. Grädda pajen i 30-40 minuter tills fyllningen är fast och den har fin färg.
  11. Låt svalna och dekorera ev med lite florsocker
  12. Servera med glass, lättvispad grädde eller lite vaniljsås
Smaklig spis!
En kommentar
publicerat i Recept
Taggar: dessert, efterrätt, hembakt, päronpaj, recept, söndagsmiddag, vardagslyx
Visa fler inlägg