Inspirerad av Shaker - Anne with an E

Har ni sett den fantastiska serien "Anne with an E"? Om inte, knata bort till TV:n och leta rätt på den bums!
 
Den här serien har allt jag behöver, bra historia (älskade böckerna), bedövande vackert foto och inspirerande inredning.
 
Och apropå inredningen, så vågar jag påstå att det är shakerstil. Shakers var en frikyrkorörelse med rötter i England som så småningom även grundades i östra USA. De var jordbrukare som ägnade vinterhalvåret åt slöjd och möbeltillverkning och då främst enkla, funkionella ting av trä. Det sägs att funktionalismen, eller funkisen om ni så vill, har sina rötter i just shakerstil.
 
Shakerhem var sparsamt möblerade och den praktiska funktionen stod i centrum. Ett typiskt drag är knopplister, gärna efter hela väggarna, där köksredskap, kläder och även stolar kunde hängas upp.
Bilder: Wikimedia, Wikipedia och BBC.uk
Knoppbrädor går ju egentligen aldrig ur tiden, eftersom de är just praktiska, och även dagens kök kan ha drag av det enkla och stilrena, som exempelvis det nedan:
 
Bild: Sköna Hem
Men tillbaka till serien, här följer ett par smakprov från Marillas och Matthews fina hus. Notera de rena linjerna och avsaknaden av onödigheter.
 
Bilder: Pinterest
Så, vad behöver man för att återskapa detta hemma?
 
En rustik och rejäl matplats, en äldre gungstol och en knoppbräda är en bra början.
 
Bilder: Lauritz.com, Pinterest och Byggnadsvårdsfabriken
Lägg sedan till en tallrikshylla, ljusstakar och en fotogenlampa, så har du ditt shakerhem.
 
Bilder: Karlskrona lampfabrik, Jysk och tradera.com
Eftersom det spöregnar här, idag igen, så tror jag att jag gör en stor balja té, kryper upp i soffan och ser hela serien en gång till.
 
Trevlig torsdag!
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Inredning
Taggar: Anne with an E, inredning i film, inredningsinspiration, matplats, shaker