Veckans boktips

Nu har turen kommit till en riktig klassiker, nämligen "Pride and Prejudice" av Jane Austen.
 
Det här är en helt underbar bok, som senare blev en fantastisk TV-serie med Colin Firth som Mr Darcy. Bör ses!
 
Inledningen är också klassisk: "It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife".
Boken handlar som om familjen Bennet som har inte mindre än fem giftasvuxna döttrar, vilken är en ständig källa till oro för deras lätt neurotiska mor. De måste gifta sig lämpligt och gärna snarast. Eftersom kvinnor i England inte hade arvsrätt på den här tiden, finns nämligen ingen möjlighet för döttrarna att bo kvar om något skulle hända deras far.
 
När boken börjar så har Mr Bingley, en framstående ung man, precis hyrt godset Netherfield Park. Och då han är just singel med en betydande förmögenhet, så behöver han en fru. Och det finns ju fem olika kvinnor hos Bennet att välja på, så... Med sig har Mr Bingley sin syster Caroline och sin goda vän Mr Darcy.
 
Jag har läst den här boken fler gånger än jag kan räkna och blir alltid på bra humör av den. Språket och karaktärerna lyfter den gråaste av dagar. Läs den gärna på engelska om du har möjlighet, det finns risk att vissa nyanser försvinner i översättningen här.
 
Och vad kan passa bättre till än té med klassiska shortbread?
 
Läs och njut!
0 kommentarer publicerat i böcker
Taggar: Jane Austen, Klassiker, Pride and Prejudice, böcker