Perfekt dessert - här kommer recept på päronpaj
Häromveckan provade jag ett nytt recept som var så himla bra att jag måste dela med mig genast!
Vi har ju kommit in i skördesäsongen och det finns mycket gott att välja bland, men vi fastnade för det här receptet på päronpaj. En ganska mäktig dessert, så en paj mättar många!
Du behöver:
Mördeg:
- 125 g smör
- 90 g strösocker
- 1 äggula
- 225 g vetemjöl
- 0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning:
- 4 mogna päron (skalade)
- 125 g smör
- 125 g strösocker
- 2 ägg
- 125 g sötmandel (mals till mjöl)
- 50 g sötmandel, skalad och flagad
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till mördegen. Gör en mjuk och smidig deg och låt den vila i kylskåp i en timme
- Klä en pajform (28 cm i diameter) med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen. Ställ formen i kylskåpet tills ugnen är varm.
- Sätt ugnen på 180 grader
- Medan ugnen värms kan du börja med fyllningen. Skala och dela päronen i fjärdedelar.
- Vispa samman socker och smör och tillsätt äggen, ett i taget.
- Mal mandlarna i en matberedare, det ska bli ett fint mjöl
- Blanda mandelmjölet med smör och äggblandningen
- Baka pajdegen mitt i ugnen i 10 minuter, ta ut och låt den svalna något
- Fördela päronbitarna i botten och häll över fyllningen. Strössla de hackade mandlarna över
- Grädda pajen i 30-40 minuter tills fyllningen är fast och den har fin färg.
- Låt svalna och dekorera ev med lite florsocker
- Servera med glass, lättvispad grädde eller lite vaniljsås
Smaklig spis!