Flätbröd

Ny onsdag och nytt recept. Idag blir det bröd igen, men nu ett vitt flätbröd som är enkelt att göra och smakar riktigt gott. Dessutom passar det till i princip alla pålägg, kan rostas och funkar utmärkt till fattiga riddare när det börjar bli lite torrt.
 
Du behöver:
  • 7 dl vatten (fingervarmt)
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • c:a 2 l vetemjöl
Gör så här:
  1. Slå vattnet över jästen och blanda tills den har lösts upp
  2. Tillsätt salt och olja
  3. Tillsätt mjölet, lite i taget och knåda tills degen är fast och släpper kanterna i bunken.
  4. Jäs under bakduk i 30 minuter
  5. Knåda degen, tillsätt ev mer mjöl.
     
  6. Dela upp degen i två delar
  7. Dela varje del i ytterligare 3 delar och rulla ut dem till längder
  8.  
  9. Knip ihop längderna i toppen och fläta brödet
     
  10. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter
  11. Sätt ugnen på 225 grader
  12. När bröden jäst färdigt - pensla dem med kallt vatten
  13. Gräddas i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter.
  14. Låt dem svalna på galler
 
 
Smaklig spis!
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Recept
Taggar: bröd, hembakt, recept, smörgås