Att köpa sommarhus - uthyrning

Förra  veckan skrev jag ett evighetslångt inlägg om saker som är bra att tänka på innan man köper sommarhus. Ett alternativ för att få täckning för kostnaderna är att hyra ut huset. Vi har valt denna lösning för vår stuga i Danmark och hittills fungerar det ok. Det är en förmedling som sköter uthyrningen åt oss med allt vad det innebär av städkontroller, reparationer om något är trasigt, bokning, nyckelhantering mm. I och med att vi bor 3 timmar bort, så är det väldigt skönt att det finns någon på plats som kan hantera det. Jag har ingen erfarenhet av att hyra ut privat, så det kan jag inte redogöra för.
 
Fördelen med att hyra ut sitt hus är dels kostnadstäckning, men även att huset används. Det spolas i kranar och avlopp, det vädras ut och städas regelbundet. Dessutom finns det en säkerhetsfunktion i det, om något skulle gå sönder, som exempelvis ett rör, så tar det inte 4 månader innan någon upptäcker det. Man kan också se det som ett inbrottsskydd, att huset inte står tomt långa perioder i sträck. 
 
Vad är då nackdelarna?
 
För vår del, det känns lite meckigt. Vi behöver ta hänsyn till vad andra vill använda huset till och anpassa oss lite efter vilka krav som uthyrningsfirman har vad gäller internet och TV-utbud. Det är bokat långt i förväg, så det här med att boka om planer eller ta en spontan tur hit går liksom inte. Dessutom är det begränsat hur många personliga ägodelar man vill spara, risken är ju att någon annan råkar ha sönder favoritkoppen. Men framförallt, att man alltid måste ha med sig allting som handdukar, lakan, disktrasor, diskmedel, tvål mm mm. Det är ju smidigare om man kan ha sitt eget förråd stående. 
 
Mitt råd till dig som funderar på att hyra ut sommarhuset är att tänka igenom hur du vill använda huset. Kommer du att vara där regelbundet hela året, eller endast under en viss period? Vi funderar på att bara hyra ut vårt hus under sommarmånaderna (med 1-2 v reserverade till oss) för att kunna disponera det fritt resten av året. 
 
Ta  kontakt med en, eller flera, uthyrningsfirmor för att se vad de har för krav och önskemål. Vi måste till exempel hyra ut huset minst 4 veckor under sommarperioden, annars är de inte intresserade. Hör också vad som måste finnas i form av internet, TV, köksmaskiner och annan utrustning. 
 
Och tänk dig in i hyresgästens situation, vad hade du själv velat ha om du hyrde hus under en semestervecka? Vi har till exempel köpt in nya kuddar och täcken, för det är vi själva lite kräsna med. Och eftersom vi  lagar rätt mycket mat, så har vi sett till att det finns vettiga kastruller, stekpannor, knivar och köksredskap. 
 
För att lösa problematiken med basförrådet, så har vi köpt in tandborstar, tandkräm, schampoo mm och lagt i en plastback (med lock) som vi har stående i garaget. Då behöver vi inte komma ihåg alla småsaker, utan kan bara lasta backen i bilen, så finns allt med. Detsamma har vi gjort med lakan och handdukar, vi har en färdigpackad väska som bara är att lasta in. 
 
Vad gäller möbler, välj inte det dyraste, men inte heller det billigaste. Tänk på vad du själv vill sitta/sova i. Skinnsoffor är praktiskt, men hur skönt är det klibba fast med varma ben? Ta då hellre något som har tvättbart tyg, ifall någon nu spiller. 
 
Det här blev ytterligare ett maratoninlägg, och jag kommer säkert på fler saker när vi hyrt ut under en längre period. 
 
Ha det gôtt!
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Inredning;
Taggar: Budgetråd, fritidshus, husköp, sommarhus, sommarstuga, tips inför husköp, tips uthyrning bostad