Tips på mellanmål

Imorgon är jullovet slut för barnen också, så jag har laddat frysen med lite extra mellanmål. Något som blivit storfavorit här hemma är ost- och skinkpiroger. De går åt i en rykande fart, så jag ska nog prova att dubbla receptet nästa gång.
 
Du behöver:
  • 25 g jäst (halvt paket)
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • knappt 5 dl vetemjöl
  • 1 ägg (till pensling)
Fyllning:
  • riven ost
  • rökt skinka
 
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm mjölken tills den är fingervarm och slå över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och vetemjölet, lite i taget.
  4. Knåda till smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 min
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite till
  6. Dela degen i 12 bitar
  7. Platta till varje bit med handen och kavla sedan ut dem till rundlar
  8. Klipp skinkan i småbitar och fördela över pirogerna
  9. Lägg på riven ost
  10. Vik ihop rundlarna på mitten, så de bildar en halvmåne. Tryck till skarven ordentligt, gärna med gaffel för fint mönster.
  11. Jäs under bakduk i 30 min
  12. Pensla pirogerna med ägg
  13. Gräddas mitt i ugnen (250 grader) i c:a 10 minuter
 
Jag brukar förvara dem i frysen och plocka fram några åt gången, som barnen kan värma i micron. Det är gott med morots- och gurkstavar till.
Smaklig spis!