Överlevnadstips för bilresor

När jag var lite så bodde vi i Göteborg och körde ofta upp till Dalarna för att hälsa på farmor och farfar. Sedan flyttade vi till Dalarna och då körde vi ner till Göteborg för att hälsa på mormor och morfar. Nu bor jag i Malmö och har stuga i Dalarna och Blekinge och släkt och vänner i både Göteborg och Dalarna, så himla mycket bilåkning blir det.
 
För att göra dessa resor så trevliga som möjligt, så finns det ett par knep man kan ta till. Nästan alla går ut på att hålla barnen nöjda :).
 
Först och främst, se till att införskaffa bärbara DVD-spelare och ett antal filmer. Vi har valt att ge barnen varsin, för att undvika diskussioner om vem som ska hålla den, vilken film man ska se osv. Hörlurar är också ett måste. (Det går inte att lyssna sig igenom "Alvin och gänget" utan att vilja strypa den som kom på att ekorrar måste ha smurfröst.)
 
Bilder: Clas Ohlson, Urbanears och CDon
 
Sen kommer vi till mutor såsom godis. Vi har haft små plåtväskor som vi kunnat packa ner småsaker i och jag har försökt att inte bara låta det vara godis, vilket blir lite svårare ju äldre de blir. Men, minimorötter, äppelklyftor, kex och Festis eller Mer har funkat fint. Och lite godis också då. Toy's R Us har den här fina väskan till Frostfans:
 
Bild Toy's R Us
Mat och dryck är ju också något som är bra att ha med. Vi har testat ett antal olika vägkrogar genom åren och det är dessvärre väldigt få som är bra. Därför har vi nu köpt en kylväska som går att koppla in i bilen och tar med oss egen mat. Piroger, smörgåsar, sallad, frukt, pizzabullar och kakor fungerar utmärkt att ta med. Vi har också med picknickfiltar för att kunna sitta någorlunda bekvämt. Jag funderar dock på att köpa ett hopfällbart campingbord, så att man kan sitta var som helst:
Bildresultat för picknickbord hopfällbart
Bild campingnetshop
 
Tar man med en liten duk så blir det ju riktigt trevligt!
 
När barnen så tröttnat på filmerna och godiset är slut, så kommer den riktiga utmaningen. Billekar som fungerar (iaf ett tag) är att räkna bilar, hastighetsskyltar, räkna upp alla träd, länder, maträtter osv man kan och klassiska  "Ett skepp kommer lastat".
 
Vet ni att ni ska åka långt, kan det ju vara bra att planera in något roligt på vägen, t ex stanna och bada vid en fin strand, gå på loppis, köpa glass osv. Detta är ju lite svårare på vintern, då badstopp och dylikt tar längre tid.
 
Mina barn har lite svårt för att läsa i bilen, men annars är ju serietidningar och pocketböcker perfekt att ha med. Eller leksaker för dem som är lite yngre. För att allt inte ska ligga huller om buller i baksätet rekommenderar jag en sådan här:
Bildresultat för bilficka
Bild Biltema
 
Lite kuddar och filtar för extra mys är ju inte heller fel, särskilt nu när det är kallt ute.
 
Trevlig resa!