Prinsesstårta - recept

En stående kalasfavorit här hemma är hemmagjord prinsesstårta. Det är inte svårt, man ska bara ha lite tid och tålamod. 
 
 
Du behöver:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde 
  • Vaniljkräm - egen (recept nedan) eller från pulver
  • Hallonsylt 
  • 1 tårtlock (Odense gör de bästa enligt mig)
  • Sugarpaste eller marsipan till dekoration
  • Lite florsocker 
  • Smör och ströbröd till formen
För du egen vaniljkräm behöver du också:
  • 100 g smör
  • 3/4 dl mjölk
  • 3 msk vaniljsocker 
Gör så här: 
Börja med bottnarna.
  • Smörj och bröa en form, helst med avtagbar kant.
  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft: 160 grader)
  • Vispa äggen och sockret riktigt tjockt och pösigt, minst 10 minuter
  • Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål, blanda noggrant 
  • Häll i mjölblandningen i äggvispet och rör försiktigt om
  • Tillsätt vattnet och rör om
  • Häll smeten i formen
  • Gräddas långt ner i ugnen i 40 minuter, eller tills den inte längre är kladdig inuti 
  • Låt svalna helt
  • Dela kakan i tre lager, jag rekommenderar en lång brödsåg till hjälp
Sedan är det dags att lägga att göra vaniljkrämen.
  • Smält smöret i en kastrull 
  • Tillsätt vaniljsocker och mjölk
  • Låt småputtra i 10 minuter 
  • Svalna
Medan krämen svalnar kan du vispa grädden, den ska vara rätt hård, så är den lättare att bre ut.
 
Börja sedan med understa lagret, som är hallonsylt. Bred ut det jämt och ganska tjockt.
 
Lägg på en botten till och bred ut vaniljkräm. Den hemmagjorda är ganska lös, så stick lite småhål i botten med en gaffel, så rinner det inte utanför.
 
Lägg på sista botten och bred grädden ovanpå och ner på sidorna. 
Sedan är det dags för marsipanlocket. Lägg på det försiktigt och se till att det täcker hela tårtan.
 
Och så är det bara dekorationerna kvar! Här kan du göra blommor, rosetter, små paket, i princip vad du vill.
 
Avsluta med att sikta lite florsocker över. 
 
 
 
Smaklig spis!
 

Kommentera här: